Afgelopen maandag was het zover: mijn 1e publieke optreden voor GroenLinks. M'n coming out, zeg maar. En, zo hoorde ik veel, nog wel in het hol van de GroenLinkse leeuw: bij het ondernemersdebat van de Kamer van Koophandel. Met 2 eigen bedrijven en een ondernemersgeest voelde ik me toch redelijk in mijn natuurlijke omgeving. Toch was het best spannend, maar na de 1e aarzelende & zenuwachtige woorden ging het eigenlijk wel lekker.
Om het (digitaal) debat breder te trekken dan afgelopen maandag, enkele items op een rij.

Groen Werkt
Gouda kan sterker inzetten op een duurzame, maatschappelijk verantwoorde economie. Bijvoorbeeld door beter hergebruik van gebouwen en bedrijventerreinen. Zoals de Garenspinnerij en de Gouwekerk, maar ook het Buitenerf dat vrijkomt als het Huis van de Stad klaar is.
Een andere optie is te investeren in duurzame bedrijvigheid/activiteiten: woningisolatie/groene daken, lokale energieopwekking, water in de stad en iets als een Binnenstadservice voor Gouda. Maar ook in kleinschalige activiteiten, zoals bijvoorbeeld de ambachtelijke en creatieve sector.

Menselijk Kapitaal
Het lijkt alsof alles om geld gaat, maar het echte kapitaal van onze stad zijn de mensen. Mensen die iemand helpen die steun nodig heeft. Mensen die ondernemen en de stad levendig maken. Mensen die leven en werken, om zichzelf, elkaar en de stad vooruit te helpen. Dit menselijk kapitaal moeten we benutten door goede ideeën te steunen.

Vaak lopen bewoners en ondernemers hierbij 'vast' in allerlei formaliteiten. De gemeente kan helpen door de regels kritisch tegen het licht te houden, het (beter bekend maken van het) ondernemersloket, de gemeentelijke accountmanager of het gerichter inzetten van de gemeentelijke subsidiecoördinator.

Goudse Maat
Gouda is een qua oppervlak kleine, dichtbevolkte en -bebouwde stad. Dus geen ruimte voor grote bedrijventerreinen, maar juist voor kleinschalige karaktergebonden economische activiteiten. Zoals toerisme, horeca, de eerder genoemde ambachten. Maar ook onderwijs, zorg en overige dienstverlening. Bijna 60% van de werkgelegenheid zit in deze sectoren, hoezo focus op de MAAK-bedrijven, zoals de KvK wil? Zoek een goede mix, waarbij de combinatie van Groen Werkt en Menselijk Kapitaal in mijn ogen leidt tot meer focus op de creatieve en innovatieve sectoren.

Als intercity-plaats hebben we een metroverbinding met de grote steden, als centrum van het Groene Hart zit je binnen 15 minuten in het karakteristieke veenweidelandschap of tussen de plassen en met ons historische en culturele stadshart kunnen we aan elke toerist genoeg bieden. Ook dit is de Goudse Maat!

Maak van dit "klein zijn" dan ook je kracht! En zorg dat we snel ruim 70.000 ambassadeurs voor deze prachtige stad hebben. Op naar Calimeromarketing!

0 reacties:

Een reactie posten