Nog maar 3 nachtjes slapen en dan is het zover: verkiezingen voor de gemeenteraad.
E(lection)-day zal voor mij ook D(ecision)-day zijn: kom ik wel of niet in de raad?

De afgelopen weken ben ik op diverse debatten, markten en andere (lokale en digitale) podia aanwezig geweest, om standpunten te uiten, meningen te horen en gesprekken te voeren. En het was nog leuk ook!
Meest duidelijk was nog wel die meneer die het programma van GroenLinks 'vriendelijk' weigerde: "daar veeg ik m'n reet mee af!". Zou ik niet doen meneer, het programma heeft inhoud, leest lekker en is duurzaam, maar dat gerecyclede papier schuurt wel behoorlijk.....

Gisterenavond was er een debat in So What over cultuur, werkgelegenheid en veiligheid. De laatste 2 onderwerpen kwamen in de discussie niet echt uit de verf, bleven een beetje steken in algemeenheden. De discussie rondom cultuur was interessant, ook door de aanwezigheid van culturele instellingen als de Firma Van Drie, museumgoudA, de bibliotheek en het archief.

Het debat ging met name over de bezuinigingen, die iedereen als een zwaard van Damocles boven zijn/haar instelling dan wel partijprogramma ziet hangen. In het eerste rondje deden diverse politieke partijen de (amper onderbouwde en, gezien de heftigheid van de bezuinigingsoperatie die er aan komt, in mijn ogen niet staande te houden) uitspraak dat de openbare bibliotheek gevrijwaard blijft. Maar in het 2e deel durfde geen van de politieke vertegenwoordigers zich te wagen aan concrete uitspraken welke instelling dan wel rekening moest houden met een korting. Gezien de beperkte informatie die er nu ligt, logisch. Maar er werd, zelfs na nadrukkelijke vragen vanuit de zaal, ook nauwelijks visie geuit: waar wil je als stad heen op cultureel vlak? Want dat kan en moet als referentiekader dienen voor de discussies rondom bezuinigingen.

In mijn ogen zit de kracht van Gouda met name in het cultuur-historische, kleinschalige en creatieve karakter van de stad en haar inwoners. Dat zou voor mij dan ook het richtpunt zijn om Gouda in te versterken. En dat is dus ook 1 van de afwegingskaders in de komende bezuinigingsoperatie: welke culturele activiteiten dragen op welke wijze en in welke mate bij aan het versterken van deze kracht van Gouda? In hoeverre vormen zij het cement in de Goudse samenleving, zoals Michel Klijmij aangaf?

De uiteindelijke keuzes hierin liggen bij de politiek, niet bij de organisaties zelf. Dit aan hen vragen, wat o.a. Gouda's 50+-partij deed, is alsof je vraagt of iemand liever zijn been of zijn arm wil missen. Dit is een politieke verantwoordelijkheid en die moet je niet ontlopen. Wel moet je als gemeentebestuur de organisaties meenemen in dit keuzetraject en kun je ze uitdagen om hun creativiteit in te zetten om hun maatschappelijke toegevoegde waarde aan te tonen en te vergroten.

Maar goed, woensdag is het aan u en de uwen. Als ik een stemadvies mag geven: GroenLinks, Léon van der Meij (lijst 6/nr 4)! Zegt het voort....



1 reacties:

At 1 maart 2010 om 10:29 Johan Weeber said...

Eens met je stuk over bezuinigingen, echter je verschuift het probleem want alle instellingen/verenigingen vinden hun bijdrage aan Gouda even waardevol, het gaat dus wel om de concrete criteria die je daarbij als gemeente aan kunt geven. Ik vrees dat ons daarvoor de tijd niet gegund wordt, omdat in 2011 Rijk en Provincie indien er niet voldoende is bezuinigd. Daarom geloven wij meer in coaching van de gesubsidieerde instellingen om toch (een beetje) commercieel te worden, zoals het Jeugdtheaterhuis, die nog maar voor 50% van subsidies afhankelijk is. De directeur ervan is daar heel blij mee, want "niets is zo onbetrouwbaar als subsidiegeld"... Instellingen die erin slagen om meer hun eigen broek op te houden hebben wat mij betreft ook heel duidelijk aangetoond dat er maatschappelijke behoefte is aan hun "dienstverlening".

 

Een reactie posten